CO JE PIZZA VEGANA

Pizza Vegana

Skládá se z těstového základu, směsi rosltinných ingrediencí a veganského "sýru".

Základ veganské pizzy:

Klasické italské těsto bez mléka a vajec (mouka, droždí, sůl, olivový olej) a rajčatový základ (sugo). Ale oblíbený je i smetanový základ ze sojové (Provamel, Alpro) či ovesné (Oatly) smetany.

Seznam možných ingrediencí v abecedním pořadí:

ananas, artyčoky, bazalka (čerstvá, dát až po upečení), beraní rohy, brokolice, cibule, cuketa, česnek (na plátky či utřený se solí), hrášek, hříbky, chilli papričky, kapary, kukuřice, lilek, olivy černé, olivy zelené, oregano, paprika, rajčata, rozmarýn, rukola (čerstvá, dát až po upečení), sojová smetana (např. Provamel, Oatly, DM Bio apod.), sugo, špenát, tymián, žampiony a další ingredience, které neobsahují živočišné produkty (maso, mléčné výrobky, vejce, hmyz ani mořské plody).

Seznam doporučovaných veganských "sýrů":

  • Wilmersburger
  • Veganline
  • Violife
  • Tudlee
  • Cheesly

SLOŽENÍ A TRVANLIVOST VEGANSKÝCH "SÝRŮ"

Základem doporučovaných veganských “sýrů” je kokosový tuk a škroby (voda, kokosový olej (23%), bramborový škrob, stabilizátor: modifikovaný škrob, sůl, kořenící směs: natrium polyfosfát, mořská sůl, veganská aromata, konzervační přípravek: sorbin, beta-karoten).

Chuťově je za syrova patrný rozdíl oproti sýrům z kravského mateřského mléka, ale pokud je kokosová alternativa roztavená na pizze či v toastech, je rozdíl téměř neznatelný.

Veganské "sýry" neobsahují živočišné tuky, cholesterol, laktózu, mléčné složky, sóju, palmový tuk ani GMO, takže je vhodný také při nejrůznějších alergiích a zdravotních dietách.

Při skladování v lednici mívají tyto alternativy sýrů trvanlivost 1 rok, neboť kokosový tuk je přirozeně antiseptický.