CO JE PIZZA VEGANA

Základ veganské pizzy:

Klasické italské těsto bez mléka a vajec (mouka, droždí, sůl, olivový olej) a rajčatový základ (sugo). Ale oblíbený je i smetanový základ ze sojové (Provamel, Alpro) či ovesné (Oatly) smetany.

Seznam možných ingrediencí v abecedním pořadí:

ananas, artyčoky, bazalka (čerstvá po upečení), beraní rohy, brokolice, cibule, cuketa, česnek, hrášek, hříbky, chilli papričky, kapary, kukuřice, lilek, olivy černé/zelené, oregano, paprika, rajčata, rozmarýn, rukola (po upečení), sojová smetana (např. Provamel), sugo, špenát, tymián, žampiony a další ingredience, které neobsahují živočišné produkty (maso, mléčné výrobky, vejce, hmyz, mořské plody).

Seznam doporučovaných veganských sýrů:

  • Wilmersburger,
  • Veganline,
  • Viotros
  • Cheesly

SLOŽENÍ A TRVANLIVOST VEGANSKÝCH SÝRŮ

Základem doporučovaných veganských “sýrů” je kokosový tuk a škroby (voda, kokosový olej (23%), bramborový škrob, stabilizátor: modifikovaný škrob, sůl, kořenící směs: natrium polyfosfát, mořská sůl, veganská aromata, konzervační přípravek: sorbin, beta-karoten).

Za syrova je rozdíl oproti živočišným sýrům znát, ale pokud je roztavený na pizze či v toastech, je rozdíl téměř neznatelný. Neobsahují živočišné tuky, cholesterol, laktózu, mléčné složky, sóju ani GMO. Při skladování v lednici mívají tyto jakože-sýry trvanlivost 1 rok, neboť kokosový tuk je přirozeně antiseptický.